marți, noiembrie 21, 2006

 

Toamna tarzie

Ma uit pe fereastra biroului si remarc cerul in nuante de albastru spre gri, culoarea cerului de iarna.
Printre noile cladirile turn ce se inalta de jur imprejur, inca se mai ascund casutzele vechi ce odinioara delectau privirea. Un cos fumega incet ..... foc la soba. :).
In parcuri toamna tarzie si-a asternut covorul ruginiu-brun, frunzele au parasit copacii lasandu-i dezabracati in calea frigului necrutator.
Mmm... parca aud in departare clinchetul clopoteilor ..... Toamna e pe sfarsite.... isi cara hainele grele ruginii... Se simte mirosul iernii in aer. Frigul imi ciupeste obrajii ca o matusa old fashion.
Vin sarbatorile de iarna. Imi aduc aminte de prieteni, de caciulitze unse cu sunculitza... si tuica fiarta cu piper. De vin fiert cu scortisoara si povestile spuse la gura sobei.
De bunici care au plecat asa cum au venit ... nacajiti ..... si totusi fericiti in sinea lor. :)
Departe de grijile cotidiene, job, chirie, facturi de plata, intretinere .... viata isi deapana povestea mai departe.
La fel si noi mergem mai departe. O alta toamna, o alta iarna cu sarbatorile ei.

Felicitari Domnului F.O. pentru minunatul site ce ne aduce aminte ca suntem oameni si ne umple sufletul de bucuria sarbatorilor de iarna.

sâmbătă, noiembrie 18, 2006

 

Nabucco – Puntea de gaz intre Asia si Europa

Cererile de gaz in Europa si implicit consumul pentru urmatoarea decada vor fi intr-o continua crestere. Partea (inca) buna este ca exista suficiente rezerve in jurul Europei dar cea mai mare provocare este cum pot fi acestea transportate, neexistand un tronson dinspre Asia spre Europa.
Conducta de tranzit Nabucco este un raspuns la aceasta provocare. Un proiect de avangarda, care presupune constructia unei conducte cu o lungime de 3400 km, ce are ca puncte de plecare Turcia traversand Bulgaria, Romania, Ungaria pana in punctul final, legatura in importantul nod austriac Baumgarten (colectorul gazelor rusesti tranzitate catre Europa de Est).
Societatile cointeresate reprezentante ale celor cinci tari ce vor fi tranzitate sunt: Botas Petroleum Pipeline Corporation – Turcia, Bulgargaz - Bulgaria, Transgaz S.A. – Romania, MOL Hungarian Oil snd Gas – Ungaria si OMV Erdgas Gmbh – Austria.
De mentionat ca odata cu privatizarea Petrom, prin participatiunile OMV, Romania are sau poate avea doi reprezentanti in acest proiect.
De o importanta strategica remarcabila, realizarea acestui proiect inseamna creearea unui coridor de gaze naturale pentru Europa din regiunea marii Caspice si Orientul Mijlociu, zone bogate in zacaminte de gaze naturale.
Punctul de plecare, granita Turciei cu Iranul faciliteaza si colectarea gazelor din alte potentiale importante surse precum Egiptul, Siria, Irak-ul etc.
Trebuie recunoscut faptul, evident de altfel, ca prin construirea acestui coridor ce va tranzita Romania de la Sud la Vest pe o distanta de aproximativ 500 km, nu vom avea numai o stabilitate in alimentarea cu gaze naturale a tarii si suplimentarea cantitatilor actuale, ci si o alta sursa de gaz decat cea din Federatia Rusa.
Si poate ca, anul 2011 cand este expectata finalizarea acestui proiect, va aduce si o schimabare semnificativa in bine in ceea ce priveste pretul gazului natural pe piata din Romania.
Sa speram ca cea mai importanta sursa de gaz Europei, Federatia Rusa, nu va compromite acest proiect de importanta europeana si nationala.

joi, noiembrie 16, 2006

 

Workshop - Liberalizarea pietei romanesti de gaze naturale

Pasul pe calea integrarii in UE necesita si o pregatire legislativa si nu numai a jucatorilor de pe piata romaneaza a gazelor naturale. Cadrul legislativ e stufos, greoi si impus, cum altfel decat prin Directive europene.
Interesant seminarul. Am reintalnit cunoscutii din domeniu, unii simpatici altii groaznic de simpatici.
Liberalizarea pietei de gaze naturale inseamna, si nu numai, libertatea consumatorului de gaze naturale de a-si alege furnizorul, respectand in acelasi timp segmentul de piata reglementata.
In fapt, se doreste o descentralizare a pietei actuale prin introducerea unui nou tip de jucator, Shipper-ul, care va juca in principal un rol tampon intre operatorul sistemului national de transport si inmagazinare, furnizori en detail si en gros, consumatori finali etc.
Pentru a evita congestiile trebuie adaptata legislatia in cele mai mici detalii si la actualul sistem de alimentare cu gaze din Romania.
Important este ca introducerea acestui tip de jucator sa nu atraga dupa sine cresterea impusa a pretului final pe metrul cub de gaz natural (si asa pretul la utiliztorul final este destul de ridicat si din nefericire in continua crestere) si ca rezultanta, obtinerea de porofituri uriase .
Un alt punct extrem de important: UE impune ca operatorul sistemului de transport (OST) al gazelor naturale sa nu detina licenta de furnizare. E o decizie corecta, dat fiind faptul ca intreaga cantitate de gaze tranzactionata la nivel national este transportata de catre acesta, iar oricine doreste sa utilizeze gazele naturale va trebui, direct sau indirect, sa achite printr-un contract de transport cu OST cantitatea transportata.
Una buna si cate rele ?
Organizarea in Romania a unei piete de tip HUB si stabilirea contiilor tehnice, comerciale si functionale aferente pietelor europene similare prezinta un mare avantaj, mai ales daca legislatia si preturile vor sprijini dezvoltarea acestui tip de piata. Realizarea tronsonului de conducta Nabucco ar insemna un aport semnificativ la dezvoltarea acestui tip de piata si rezolvarea unor probleme actuale ale pietei romanesti precum si asigurarea stabilitatii conditiilor de furnizare a gazelor.
Sunt convins ca va insemna pentru o buna perioada si diminuarea pretului final al gazelor naturale.
Amuzant: s-a gasit o simpatica doamna sa imi atraga atentia ca nu sunt la 4 ACE. Raspunsul meu a fost pe masura : inca nu am primit de la magazie cravata si camasa cu butoni ;).
Am sa revin intr-un alt post la subiectul conducta Nabucco.

vineri, noiembrie 10, 2006

 

Auchan - Oceanul de praf

Mult mediatizatul eveniment – Inaugurarea supermarket-ului Auchan – a insemnat de fapt un mare fiasco: o coada de circa 3 km, de pe podul IOR pana la interesectia strazii Liviu Rebreanu cu Bd. 1 Decembrie 1918, un santier in plina desfasurare, un “Auchan” de praf, mizerie, noroi, camioane si tot calabalacul necesar stilului specific constructorului roman cand e hotarat sa faca treaba.
Oare proiectantul a tinut cont de faptul ca de jur imprejurul supmermarketului sunt blocuri de locuinte si singura modalitate de reimprospatare a aerului e cea clasica: deschizi geamul si lasi sa iti intre in casa tot jegul rezultat din santier ? De ce a devenit un model generalizat stilul acesta ? Numai asa se poate construi in Romania, in mandra capitala a tarii ?
De ce e obligat tugurlanu (in speta, venerabilul citizan de Bucuresti) sa suporte efectele secundare si consturile rezultate din acest stil de executie gen canalul Dunare-Marea Neagra ?
Ce as mai putea adauga la acest atac direct la sanatatea oamenilor, a copiilor care se joaca printre blocuri ……. ?
Si totul sub ochii legiuitorului: Consiliul local, Inspectoratul de Stat in Constructii ….. si lista poate continua …. Dar ’geaba. Lupu-si schimba parul, dar naravul ba !!! Haideti sa innotam in Auchan-ul de mizerie ......
Si colac peste pupaza, ca la romani, se inlocuieste si linia de tramvai .... lucrarea ce dureaza ..... nu mai putin de 1.5-2 ani !


miercuri, noiembrie 08, 2006

 

(Welcome) Back to reality

Well.... Inapoi la viata de zi cu zi, dupa o absenta indelungata. Din nou la munca, pe plantatie. As vrea sa trec intr-un mod cat mai usor posibil peste momentul reintregrarii... ca .... inca nu imi revin dupa doua saptamani de munca. Mai sper ca in prima saptamana de pensionar sa imi revin.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?