sâmbătă, noiembrie 18, 2006

 

Nabucco – Puntea de gaz intre Asia si Europa

Cererile de gaz in Europa si implicit consumul pentru urmatoarea decada vor fi intr-o continua crestere. Partea (inca) buna este ca exista suficiente rezerve in jurul Europei dar cea mai mare provocare este cum pot fi acestea transportate, neexistand un tronson dinspre Asia spre Europa.
Conducta de tranzit Nabucco este un raspuns la aceasta provocare. Un proiect de avangarda, care presupune constructia unei conducte cu o lungime de 3400 km, ce are ca puncte de plecare Turcia traversand Bulgaria, Romania, Ungaria pana in punctul final, legatura in importantul nod austriac Baumgarten (colectorul gazelor rusesti tranzitate catre Europa de Est).
Societatile cointeresate reprezentante ale celor cinci tari ce vor fi tranzitate sunt: Botas Petroleum Pipeline Corporation – Turcia, Bulgargaz - Bulgaria, Transgaz S.A. – Romania, MOL Hungarian Oil snd Gas – Ungaria si OMV Erdgas Gmbh – Austria.
De mentionat ca odata cu privatizarea Petrom, prin participatiunile OMV, Romania are sau poate avea doi reprezentanti in acest proiect.
De o importanta strategica remarcabila, realizarea acestui proiect inseamna creearea unui coridor de gaze naturale pentru Europa din regiunea marii Caspice si Orientul Mijlociu, zone bogate in zacaminte de gaze naturale.
Punctul de plecare, granita Turciei cu Iranul faciliteaza si colectarea gazelor din alte potentiale importante surse precum Egiptul, Siria, Irak-ul etc.
Trebuie recunoscut faptul, evident de altfel, ca prin construirea acestui coridor ce va tranzita Romania de la Sud la Vest pe o distanta de aproximativ 500 km, nu vom avea numai o stabilitate in alimentarea cu gaze naturale a tarii si suplimentarea cantitatilor actuale, ci si o alta sursa de gaz decat cea din Federatia Rusa.
Si poate ca, anul 2011 cand este expectata finalizarea acestui proiect, va aduce si o schimabare semnificativa in bine in ceea ce priveste pretul gazului natural pe piata din Romania.
Sa speram ca cea mai importanta sursa de gaz Europei, Federatia Rusa, nu va compromite acest proiect de importanta europeana si nationala.

Comments:
OMV dicteaza: Tariful gazelor naturale creste incepand cu 11 Noiembrie
In urma unui santaj, OMV a determinat scumpirea pretului la gazele naturale.

In prezent pretul a 1000 metri cubi de gaz costa 330 RON.
Incepand cu 11 Noiembrie OMV va scoate din buzunarul nostru 410 RON pentru aceiasi 1000 metri cubi de gaz.
Scumpirea, acceptata de Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) , este rezultatul santajului OMV / Petrom.
Pretul pe plan mondial la gaze naturale nu a crescut si nici moneda nationala nu a suferit o devalorizare excesiva.

De ce scumpeste OMV / Petrom pretul gazelor?
Petrom are un singur motiv.
Pentru ca poate.
Petrom, care furnizeaza 40% din consumul de gaze naturale din tara a amenintat ANRGN ca in cazul in care nu i se accepta solicitarea va inceta sa mai furnizeze gaz in Romania.
Gazul pe care OMV / Petrom il vinde in tara nu este de import, ci este extras chiar de pe teritoriul national al Romaniei.
OMV / Petrom a mai solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare, de aceasta data insa "neoficial" , sa practice tarife diferentiate intre consumatorii casnici si cei industriali. Aceasta insemna insa ca marirea pretului pentru consumatorii casnici sa fie suportata de consumatorii industriali. Lucru care ar fi condus in mod indirect la acelasi rezultat. Cresterea preturilor de productie pentru consumatorii industriali inseamna cresterea si mai accentuata a preturilor la bunurile de larg consum, avand drept rezultat tot afectarea consumatorului casnic prin scumpiri indirecte.
In schimb, OMV / Petrom reduce preturile la benzina si motorina cu doar 0,07 RON pentru un litru!
Din generozitate? Nu prea.
"Masura de reducere a preturilor practicate de Petrom vine ca urmare a scaderii cotatiilor internationale , adaptata conditiilor de piata din Romania"



Sursa informatiilor o constituie cotidianele nationale:
Romania Libera, Cotidianul, Ziua, Adevarul



Consumatorul roman, fie casnic, fie industrial, nu isi poate alege furnizorul de gaze. Iarna aceasta vom plati 410 RON in loc de 330 RON pentru 1000 metrii cubi de gaz. Nu avem posibilitatea de a refuza sa le cumparam gazul.

Intr-o asemenea situatie, este lesne de anticipat cresterea preturilor la bunurile de consum.

In cazul in care alegem sa nu asistam pasivi in timp ce ne vor baga cat mai adanc mainele in buzunare, ce am putea face?
Sa le refuzam nimicul de 0,07 RON pentru un litru de benizna sau motorina pe care ni-l arunca inapoi dupa ce ne scot din buzunare 80 de RON in plus pentru fiecare 1000 de metri cubi de gaze.
Ceea ce castiga prin scumpirea gazelor naturale pot pierde din incasarile de la benzinarii. Putem determina OMV / Petrom sa resimta, alaturi de noi, in incasari, cresterea facturii de gaze.

Concret:

1. Timp de 5 luni de zile, pe perioada iernii: Noiembrie si Decembrie 2006, Ianuarie, Februarie si Martie 2007 sa evitam sa cumparam produse OMV / Petrom / PetrOMV. Nici benzina, nici motorina, nici alte produse.
2. Sa transmitem tuturor prietenilor si cunostintelor acest mesaj.
3. Sa inventam noi modalitati de a informa cu privire la boicotarea OMV / Petrom: tiparirea si distribuirea de fluturasi, tiparirea si afisarea in locuri publice special amenajate de afise, autocolante, grafitti, discutarea cu prietenii, colegii, cunoscutii carora nu le-am putut trimite mesajul prin e-mail, etc.

Obiectivele urmarite prin aceasta campanie sunt:
1. Informarea cetatenilor Romaniei cu privire la aceasta nedreptate care ingreuneaza viata zilnica a tuturor cetatenilor Romaniei, mai ales pe timpul iernii.
2. Constientizarea cetatenilor cu privire la puterea pe care o au de a actiona impotriva nedreptatilor de acest fel; cu minimum de efort. Fara greve, fara manifestari ample de strada!
3. Transmiterea unui avertisment catre toate companiile nationale sau multinationale, precum si catre autoritatile publice nationale si locale ca cetatenii Romaniei nu mai sunt dispusi sa asiste pasivi atunci cand li se scot mai multi bani din buzunare fara nici o justificare.
4. Prevenirea repetarii unor initiative similare celei a OMV/Petrom.


O campanie initiata de grupul informal pentru Campanii Sociale "Oameni pentru Oameni"
 
Well.... Inca, si spun inca, cetateanul nu isi poate alege furnizorul. Dar ... va veni si vremea alegerilor.
Din cate stiu eu ... Petrom-ul furnizeaza gaz intern undeva mai putin de 40 % dar ... tre sa recunosc ca e majoritar.
Asa cum e bine stiut, unul dintre criteriile admiterii Romaniei in UE ... a fost ralierea la preturile acesteia.
Ceea ce inseamna ca ce a fost subventionat, sau mai degraba tinut in frau ... acum .... are o crestere graduala pana va atinge aproximativ pretul euorpean. Sau undeva pe acolo.
Dar nu e obligatoriu sa utilizezi gaze naturale. EUropa nu s-a lafait cum ne-am lafait noi in gaze naturale.
Daca cineva poarta vina celor ce se petrec.... as putea ridica un deget acuzator catre guvernele ce s-au perindat si au sa se perinde.
Dar tot nu stiu cine esti... mai ales ca iti place sa imi trimiti articole din ziare... pentru care iti multumesc, dar crede-ma ca le-am citit ... si le stiam ... deja inainte de a fi publicate. :)
 
Dar ma insel eu sau e off topic comentariul tau ? :)
 
Trimiteți un comentariu



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?