joi, noiembrie 16, 2006

 

Workshop - Liberalizarea pietei romanesti de gaze naturale

Pasul pe calea integrarii in UE necesita si o pregatire legislativa si nu numai a jucatorilor de pe piata romaneaza a gazelor naturale. Cadrul legislativ e stufos, greoi si impus, cum altfel decat prin Directive europene.
Interesant seminarul. Am reintalnit cunoscutii din domeniu, unii simpatici altii groaznic de simpatici.
Liberalizarea pietei de gaze naturale inseamna, si nu numai, libertatea consumatorului de gaze naturale de a-si alege furnizorul, respectand in acelasi timp segmentul de piata reglementata.
In fapt, se doreste o descentralizare a pietei actuale prin introducerea unui nou tip de jucator, Shipper-ul, care va juca in principal un rol tampon intre operatorul sistemului national de transport si inmagazinare, furnizori en detail si en gros, consumatori finali etc.
Pentru a evita congestiile trebuie adaptata legislatia in cele mai mici detalii si la actualul sistem de alimentare cu gaze din Romania.
Important este ca introducerea acestui tip de jucator sa nu atraga dupa sine cresterea impusa a pretului final pe metrul cub de gaz natural (si asa pretul la utiliztorul final este destul de ridicat si din nefericire in continua crestere) si ca rezultanta, obtinerea de porofituri uriase .
Un alt punct extrem de important: UE impune ca operatorul sistemului de transport (OST) al gazelor naturale sa nu detina licenta de furnizare. E o decizie corecta, dat fiind faptul ca intreaga cantitate de gaze tranzactionata la nivel national este transportata de catre acesta, iar oricine doreste sa utilizeze gazele naturale va trebui, direct sau indirect, sa achite printr-un contract de transport cu OST cantitatea transportata.
Una buna si cate rele ?
Organizarea in Romania a unei piete de tip HUB si stabilirea contiilor tehnice, comerciale si functionale aferente pietelor europene similare prezinta un mare avantaj, mai ales daca legislatia si preturile vor sprijini dezvoltarea acestui tip de piata. Realizarea tronsonului de conducta Nabucco ar insemna un aport semnificativ la dezvoltarea acestui tip de piata si rezolvarea unor probleme actuale ale pietei romanesti precum si asigurarea stabilitatii conditiilor de furnizare a gazelor.
Sunt convins ca va insemna pentru o buna perioada si diminuarea pretului final al gazelor naturale.
Amuzant: s-a gasit o simpatica doamna sa imi atraga atentia ca nu sunt la 4 ACE. Raspunsul meu a fost pe masura : inca nu am primit de la magazie cravata si camasa cu butoni ;).
Am sa revin intr-un alt post la subiectul conducta Nabucco.

Comments:
Si toate astea ar trebui sa se intample intr-o piata europeana controlata in totalitate de rusi?...NU PREA CRED!!!
Pentru inceput trebuie mentionat ca in consiliile directoare ale tuturor marilor companii europene din domeniu se afla membrii ai companiei rusesti care detine astfel controlul asupra pietei si asupra preturilor practicate...si in plus, nimeni nu intra in afaceri, de orice natura ar fi ele, decat pentru castig. ;)
SO!!! WAKE UP ROMANIA!!!...si voi sarmani visatori...:D
 
Nu. Cred ca toate acestea se vor intampla intr-o piata controlata de cel care are gaz de vanzare. Acum e rusul... dar suprematia nu va mai dura mult. Atat timp cat gazul vine din Federatia rusa ... e cumplit de normal sa jucam dupa regulile ei.
Dar nu stiu cine esti :)
Multumesc pt. comentarii.

Cat despre vise ... cand Guv. Romaniei a privatizat toate utilitatile .... adica tot ce producea ... nu a mai ramas decat speranta. Si visul ... :)
 
Trimiteți un comentariu



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?